Wat doet een FR-lid precies?

Zojuist hebben alle Leidse medewerkers een mail ontvangen waarin ze uitgenodigd worden zich kandidaat te stellen voor de komende FR-verkiezingen. Maar wat houdt Faculteitsraadslid-zijn eigenlijk precies in? Veel promovendi hebben geen flauw idee: daarom voor alle potentiële kandidaten een korte post over de ins en outs van deze fijne nevenfunctie. Details kunnen per faculteit verschillen, maar grosso modo geldt het volgende.

Als lid van de Faculteitsraad schuif je aan bij de vergaderingen die het Faculteitsbestuur belegt met de medezeggenschapsraad die hen adviseert. Deze vergaderingen worden maandelijks gehouden, en er wordt uiteraard van raadsleden verwacht dat ze ter voorbereiding de relevante stukken gelezen hebben, en zich er een goed onderbouwde mening over gevormd hebben. De zaken die ter tafel komen zijn heel gevarieerd: het ene moment bespreek je de aanpassing van een reglement, het volgende wordt je gevraagd of je akkoord gaat met de opheffing van een opleiding. Het is dus zaak dat je enigszins weet wat er allemaal speelt binnen je faculteit, en de universiteit als geheel. Daarvoor kun je te rade gaan bij medepromovendi, bij de universteitskrant Mare, en natuurlijk bij PhDoc.

En wat staat daar tegenover? Bij wijze van tegemoetkoming ontvangen Faculteitsraadsleden een jaarlijkse vergoeding van € 150,-, maar dat is natuurlijk peanuts vergeleken bij de felbegeerde transferable skills die je opdoet: inzicht in en ervaring met bestuurlijke processen, kennis van het reilen en zeilen binnen een academische organisatie, en het vormen van een scherpe, goed onderbouwde mening over moeilijke onderwerpen. Daarnaast bouw je een relevant netwerk op, en heb je een mooie aanvulling op je CV. Maar misschien wel het belangrijkste is het horizonverruimende effect van deze functie: promoveren wordt vaak gezien als een nogal geïsoleerde bezigheid, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn.

Iets voor jou, de FR? Neem snel contact met ons op, via email, twitter, facebook of LinkedIn! De kandidaatstelling is op dinsdag 19 en woensdag 20 maart aanstaande. Wil je eerst nog wat meer informatie, kijk dan op de sites van de diverse Faculteitsraden: Archeologie, Geesteswetenschappen, Rechten, Sociale Wetenschappen, en Wiskunde & Natuurwetenschappen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s