Geen wettelijke basis promotiestudent

Minister Bussemaker heeft voorstellen gedaan voor wijziging van de WHW (wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek). Deze komen voort uit de koerswijziging, die de minister heeft ingezet in de strategische agenda voor het hoger onderwijs ‘kwaliteit in verscheidenheid’.

Een van de voorstellen was om het voor universiteiten mogelijkheid te maken om promotie-onderwijs aan te bieden. Na kritiek van de Raad van State heeft de minister besloten deze wetswijziging niet door te voeren. Wel wil de minister het mogelijk maken om op beperkte schaal te experimenteren met promotie-onderwijs.

—-
Van abvakabofnv.nl
—-logo abvakabofnv—-
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector, waaronder ook de Universiteiten vallen. Zij hebben in het verleden diverse rechtszaken tegen het bursalenstelsel gevoerd.
————————————

Abvakabo FNV vindt dat promovendi de werknemersstatus moeten krijgen, want promoveren is werk. We strijden al jaren tegen het zogenaamde bursalen-stelsel. Promovendi zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de productie (onderwijs en onderzoek) van universiteiten. Op dit moment wachten we op een uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden. Abvakabo FNV heeft namens een 13 bursalen een rechtszaak gevoerd tegen de RUG.

Met het wettelijk vastleggen van promotie-onderwijs is voor werkgevers de weg vrij om promovendi een beurs te geven. Dit kost werkgevers veel minder dan een arbeidsovereenkomst. Maar promovendi zijn de dupe, want ze missen allerlei rechten; zoals pensioenopbouw en vergoeding van de kosten van een ziektekostenverzekering. Zie ook ‘veelgestelde vragen cao-nu; ‘wat doet Abvakabo FNV voor promovendi’

We zijn het met de Raad van State eens dat een wettelijke status het risico met zich meebrengt dat universiteiten op grote schaal werknemers-promovendi vervangen door promotiestudenten. Dit is welliswaar goedkoper, zodat er geld is voor meer promotie-trajecten. Maar het gaat ten kosten van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Bovendien maakt dit het promotie-traject minder aantrekkelijk voor Nederlandse en buitenlandse wetenschappers.

De minister wil nu op beperkte schaal experimenten en vervolgens nogmaals bekijken of promotie-onderwijs in de wet geregeld moet worden. Uit de experimenten moet blijken:

  • wat zijn de risico’s
  • hoe verhouden de twee typen promovendi zich ten opzichte van elkaar
  • wat is de impact op het aantal promovendi

Abvakabo FNV zal de experimenten op de voet volgen en met werkgevers in gesprek gaan over de vorm en randvoorwaarden.

Dit bericht werd eerder gepubliceerd op de website van Abvakabo-FNV, op 4 februari 2013.

Advertisements

2 thoughts on “Geen wettelijke basis promotiestudent

  1. Pingback: Beknopte geschiedenis van het bursalenstelsel | PhDoc

  2. Pingback: Beknopte geschiedenis van het bursalenstelsel | promotiestudent NEE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s