Rechter beslist dat promovendi met beurs niet in dienst zijn

Nederlandse en buitenlandse promotiestudenten die via een beurs zijn verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), zijn feitelijk niet in dienst. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De zaak was aangespannen door Abvakabo FNV en een aantal promovendi, zo meldt Novum. Eerder had de kantonrechter nog in het voordeel van de vakbond beslist, waardoor promovendi met een beurs dus wél in dienst zijn. Hierdoor zouden ze pensioen opbouwen en ook beloond worden op basis van de CAO. De RUG ging tegen dit besluit in hoger beroep.

De ambtenarenvakbond en de promovendi waren van mening dat de manier waarop promotiestudenten een beurs krijgen, niet veel verschilt van de manier waarop de Rijksuniversiteit Groningen werkt met promovendi die een aanstelling hebben. Het hof is van mening dat er echter wel degelijk een verschil bestaat: “De begeleiding die de promotiestudenten ontvangen, verschilt niet wezenlijk van die van een reguliere student.”

—-
Van nrccarriere.nl
—-logo.nrcnl.nieuws.home————————————

Hierdoor is de gezagsverhouding anders dan tussen een werkgever en een werknemer. Het hof wijst er verder op dat promovendi met een beurs een grotere vrijheid hebben in onderwerpkeuze dan die met een aanstelling. Ook hoeven bursalen zich niet ziek te melden en geldt voor hen geen verhuisplicht.

Eerder dit jaar kwam de Raad van State juist met een negatief advies over het bursalensysteem in Nederland, wat ertoe leidde dat het kabinet eind januari niet een dergelijk systeem invoerde. Experimenten op klein niveau zijn door het Ministerie van OC&W wel toegestaan, zoals bij de UvA Amsterdam en dus de RUG.

Dit bericht, gepubliceerd op 24 april 2013, is overgenomen van de website van het NRC.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s