Opening academisch jaar 2013-2014

Traditiegetrouw verzamelden medewerkers, studenten en medezeggenschappers van de Universiteit Leiden zich gisteren, maandag 2 september, in de Pieterskerk voor de opening van het academisch jaar. Sprekers dit jaar waren Henri Lenferink, de burgemeester van Leiden, Prins Constantijn, en natuurlijk onze rector Carel Stolker.

De burgemeester nam zijn gehoor mee in de geschiedenis, en schetste een beeld van de steeds veranderende verhoudingen tussen stadsbestuur en universiteit. Van een stad die concurreerde met Gouda en Haarlem om een lucratieve Universiteit binnen te mogen halen in de zestiende eeuw, tot een vroeg twintigste-eeuwse gemeenteraad die vond dat men professoren maar beter niet al te serieus kon nemen. Lenferink sloot af met recente ontwikkelingen, in gang gezet op het moment dat Leiden zich begon te realiseren dat de enige weg voorwaarts het werken aan een kennisstad is.

—-OAJ2013————————————

In zijn toespraak ‘Verleg je horizon’ richtte Prins Constantijn zich voornamelijk tot de aanwezige eerstejaars. Hij adviseerde hen maximaal gebruik te maken van de vrijheid en de mogelijkheid tot experimenteren die bij het studentenbestaan horen, een advies dat hij zelf ooit van een senior academicus kreeg: ‘Jij hebt nog volop ruimte om onderuit te gaan, dus ben je verplicht risico’s te nemen.’ Hij riep studenten ook op om tijdens hun studie al over de grens te kijken, naar Europa; maar raadde hen aan niet teveel hersencellen kwijt te raken in het proces.

Na de uitreiking van de Gratama Wetenschapsprijs aan klinisch neuropedagoge Sophie van Rijn was het aan Carel Stolker de bijeenkomst af te ronden. Dat deed hij met verwijzing naar het eindoordeel van de accreditatiecommissie, die de Universiteit Leiden ‘een universiteit met een hart en een ziel’ noemde. Ter afsluiting maakte hij het publiek deelgenoot van een openbaring die hij had terwijl hij zondagavond Zomergasten zat te kijken, waarin kunstenaar Daan Roosegaarde een mierenhoop liet zien: ‘Verdomd, dat is onze universiteit! Dat is de netwerkuniversiteit van mijn voorganger Paul van der Heijden!’

Voor een commentaar op de teneur van de speeches aan andere Nederlandse Universiteiten, zie dit artikel in Advalvas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s