Promovendi: ‘Stop experiment bursalen’

Meerdere universiteiten gaan begin volgend jaar van start met een experiment om promovendi aan te stellen als student. Nijmeegse promovendi springen in de bres voor hun collega’s. ‘Als dit experiment eenmaal loopt, valt het bursalenstelsel niet meer tegen te houden.’

Het is een inkoppertje voor de boekhouders van de universiteiten: een promovendus aangesteld als ‘bursaal’ kost twee keer minder dan de nu aangestelde promovendus, die als volwaardig werknemer alle rechten en plichten geniet die horen bij een ‘echte’ baan. Den Haag gaf vorig jaar het groene licht aan een experiment dat universiteiten de mogelijkheid biedt promovendi aan te stellen als veredelde student. Het Promovendi Overleg Nijmegen vraagt aandacht voor de petitie om het stelsel alsnog van tafel te krijgen.

—-
Van voxweb.nl
—-logo PNN————————————

Voor de Nijmeegse promovendi is de aanklacht een daad van solidariteit met de landelijke collega’s. Want zelf lopen ze geen risico. De Radboud Universiteit heeft inmiddels aangegeven niks te zien in zo’n bursalenstelsel. Nijmegen doet dan ook niet mee aan het experiment, in tegenstelling tot andere instellingen die vanaf februari bursalen kunnen aanstellen. Gemikt wordt op jaarlijks honderd bursalen per universiteit.

Inmiddels zijn via de landelijke petitie 1.300 handtekeningen verzameld, en dat aantal moet omhoog, vindt Laura Visser, promovendus bij de faculteit managementwetenschappen. ‘Onze angst is dat als het experiment eenmaal loopt, het hek van de dam is. Wij zien het als een gewiekste manier om het bursalenstelsel  uiteindelijk in te voeren. Daarom moeten we ons er nú tegen keren.’ Visser vindt dat de koerswijziging nog te weinig bekend is, ‘terwijl dit een belangrijke zaak is voor toekomstige promovendi en hun begeleiders’.

Staat de Nijmeegse universiteit alleen in het afwenden van het bursalenstelsel? De stemming is verdeeld. Universiteiten als Amsterdam, Groningen en Maastricht zien wel wat in bursalen, Wageningen en Twente zijn net als Nijmegen terughoudend. Sharon Ooms, voorzitter van het Nijmeegse promovendi-overleg, wijst op het negatief advies van de Raad van State. ‘Het bursalenstelsel is niet oké. Elke promovendus verdient een volwaardige aanstelling.’

Dit bericht, gepubliceerd op 22 oktober 2013, is overgenomen van Voxweb, de digitale versie van het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s